Kelp to nie tylko jod, ale niezwykle cenne źródło witamin i pierwiastków śladowych, których tak brakuje w dzisiejszej żywności ze względu na wyjałowienie gleb oraz przetwarzanie przemysłowe.
SUPLEMENT DIETY
Składniki 1 kapsułki: sproszkowany kelp (Laminaria Japonica Aresh) -400 mg, hydropropylometyloceluloza jako otoczka kapsułki-100 mg
Masa netto: 30 g (60 kapsułek po 500 mg)
Przechowywanie: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym i suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Importer: MERIDIAN, ul. Mogielnicka 19, 05-600 Grójec
Kraj pochodzenia: Chiny
Referencyjna wartość spożycia osoby dorosłe:1 raz dziennie po 1 kapsułce.
Większość suplementów, których nazwa brzmi Kelp tak naprawdę zawiera go niewiele. Dla przykładu tabletka 200 mg zawiera go 31,5mg czyli niecałe 16%, reszta to substancje pomocnicze.
Producenci starają się jedynie o to aby zawartość jodu nie przekroczyła zalecanego dziennego spożycia (RDA) 150mcg. Tymczasem Kelp to nie tylko jod, ale niezwykle cenne źródło witamin i pierwiastków śladowych, których tak brakuje w dzisiejszej żywności ze względu na wyjałowienie gleb oraz przetwarzanie przemysłowe.
Referencyjna wartość spożycia (RWS) ma się nijak do nawyków dietetycznych np: Azjatów spożywających sałatki oraz inne potrawy z użyciem tych wodorostów.
Z pewnością taka jedna porcja sałatki zawiera z 1000 razy więcej jodu niż zalecane dzienne spożycie.
Zawiera też przyzwoitą porcję całego bogactwa kryjącego się wewnątrz, ponieważ Kelp bogaty jest w rzadkie pierwiastki śladowe: stront, chrom, tytan, mangan, cynk, miedź, wanad oraz witaminy A, D, C, B6 ,B12, E, K.
Natomiast w suplementach zawierających znikomą ilość Kelpu odpowiadającą RWS 150 mcg jodu na zdrowy rozum nie ma prawie nic poza tym.
Natural Kelp to równowartość prawie 4,5 tabletki z wspomnianego przykładu